Полазници курсева за пекаре, посластичаре и куваре данас су започели с практичним делом обука, организованих у пројекту „Иновативни систем за унапређење знања и вештина – Знање свима“. Након неколико недеља теоријских предавања, од данас ће већи део времена проводити у кухињи. Полазници су, како сами кажу, нестрпљиво чекали да засучу рукаве и с теорије пређу на праксу.
– Ја већ имам седам година искуства рада у пекари па сам се са професором који држи обуке договорио да заједно објашњавамо полазницима како се ради – с осмехом објашњава двадесетчетворогодишњи Фехер Венцел из Фекетића.
Он је након завршене основне школе, уписао и средњу, но убрзо се запослио, те одлучио да му је рад пречи од учења. Сада, неколико година касније, има жељу да стекне додатно знање и сертификат, те су управо то били мотиви због којих се определио да похађа тромесечне обуке у пројекту „Знање свима“. У Едукативном центру борави током радне недеље, а за викенд одлази кући у Фекетић. Како каже, за сада је задовољан условима боравка у Едукативном центру, као и обукама.
Његов нешто млађи колега, двадесетједногодишњи Владимир Џуџар из Ђурђева, завршио је Средњу машинску школу, а како је до посла тешко доћи, одлучио је да похађа курс за кувара.
– Сви смо били несптрпљиви да крене пракични део обука и јако смо задовољни. За сада се добро сналазим у кухињи, увелико кувамо и дегустирамо оно што спремимо. Задовољан сам начином на који је пројекат осмишљен – каже Џуџар.
Полазници ће похађати практични део обука све до завршетка курса, 13. јуна, када ће полагати испит и добити сертификат о завршеној обуци.
Нови Сад, 10 април 2014.